Aktiv hvile

Hva:

Det som kalles «aktiv hvilestilling» eller «semi-supine» på engelsk, hjelper deg til å få en god organisering av muskelspenninger. Aktiv hvilestilling er en ideell posisjon for å frigjøre nakke og rygg og finstemme muskel-skjelett-systemet. I løpet av en time i Alexanderteknikk er det vanlig at eleven ligger i «aktiv hvilestilling» en del av tiden.

semi-supine

Hvordan:

Ligg på et fast underlag. Seng eller sofa er for mykt – en yogamatte på gulvet kan fungere fint.
Ligg på ryggen med knærne bøyd, føttene hvilende på bakken, og hodet hvilende på noen bøker.
Sørg for å ha et underlag eller sokker som er slik at føttene ikke glir.
Høyden på bøkene varier fra person til person. Det viktige er at hodet ikke faller bakover. Haken skal heller ikke være presset inn mot brystet. Poenget er at nakken skal kunne være fri. Bredden av tre til fem fingre pleier å være bra. (Spør en Alexanderlærer om hva som passer for deg).
Hendene kan plasseres på kroppen eller ved siden av.
Munnen skal helst være lukket slik at du puster gjennom nesen.
Øynene bør helse være åpne.
La føttene hvile på bakken, la ankler og hofter være myke og la knærne peke mot taket. (Er du veldig anspent og/eller har mye smerter må du kanskje ha bena i en annen stilling til å begynne med. Spør læreren din.)
Ligg gjerne 10-15 minutter.
Det er ikke bra å ligge for lenge, legg deg heller ned oftere.
Dette er ikke en sovestilling. Hvis du er trett og må sove kan det være bedre å finne en seng.

Hvorfor?

«Aktiv hvilestilling» er en effektiv måte å ta pause på. Det er både sunt og naturlig å legge seg nedpå i løpet av en dag.
Når du ligger i «aktiv hvilestilling» vil du slippe unødvendige muskelspenninger på en måte som er bra for organiseringen av muskelspenninger i kroppen. Dette kan lære deg noe om organisering av muskelspenninger når du er oppreist og i bevegelse.
Å ligge i «aktiv hvilestilling» er noe du kan bruke som en anledning til selvobservasjon, og for å øve på idéer i Alexanderteknikken. Spør læreren din om tips.
Bruker du «aktiv hvilestilling» jevnlig vil det fremskynde endringsprosessen som timene setter i gang. Du vil kunne få mer ut av timene.
Musikere og skuespillere bruker «aktiv hvilestilling» når de øver mentalt på musikk eller tekst, og når de forbereder seg til fremførelser.