Bokomtale: «Playing with Posture» av Sue Holladay

41jBL5MmYgLSue Holladays lille bok “Playing with Posture” er en kilde til inspirasjon for alle som har med barn i det daglige å gjøre, og som ønsker at de skal kunne få utvikle seg til det fulle. Boken er en klar og velskrevet introduksjon til Alexanderteknikken, samtidig som den rommer en mengde gode forslag til hvordan foreldre og lærere kan oppmuntre til god bruk hos barn, og tilrettelegge livet for dem slik at de kan unngå å ende opp som sammensunkne og stressede mennesker.

Denne boken er et verdifullt bidrag til Alexanderlitteraturen. Mye er blitt skrevet om Alexanderteknikk, men lite som direkte handler om hvordan man kan bruke Alexanderteknikkens prinsipper på en måte som egner seg for barn. Det er forunderlig, siden F. M. Alexander selv var svært opptatt av å formidle kunnskapene sine også til den yngre generasjon. Han startet i 1924 “The Little School” sammen med en av sine studenter, Irene Tasker, som også var utdannet Montessorilærer. Her var det sterkt fokus på å lære barna god bruk av seg selv, parallelt med skolearbeidet.

“Playing with Posture” er skrevet i en lett og klar stil. Forfatteren dekker over mye med få ord: Vi får en innføring i F.M. Alexanders historie og grunnlaget for Alexanderteknikken, et kapittel om å “kartlegge” kroppen (“body-mapping”)- det å danne seg et riktigere bilde av hvordan kroppen faktisk fungerer – før vi beveger oss videre til hvordan Alexanderteknikken kan brukes i praksis. Hun beskriver hvilke utfordringer en moderne hverdag byr på for barn og unge, og kommer med forslag til hvordan foreldre og lærere kan oppmuntre til en bedre bruk av kroppen i daglige aktiviteter – med Alexanderprinsippene i bakhodet. Boken har også med gode forslag til hvordan man kan snakke om teknikken til barn: “Stopp og tenk før du gjør noe” (“Stop, Think, Act”) og “Vent litt! Kjenn at du vokser! Smil med hele kroppen! Simsalabim!” (“Wait! Now let’s grow tall! Smile with our bodies! Shazzan!”).

På slutten av boken er det en liste med leker som kan brukes sammen med barn for å oppmuntre dem til å bli mer bevisste både på seg selv og omgivelsene. Disse lekene har ikke direkte med Alexanderteknikkens prinsipper å gjøre, mange av dem er kjente varianter av gamle barneleker. Men dersom man leker disse lekene med barn og samtidig minner dem om prinsippene bak Alexanderteknikken slik forfatteren oppmuntrer til, vil de kunne ha potensiale til å fremme en mye høyere grad av bevissthet rundt kroppen og omgivelsene, og hvordan barna bruker seg selv i forhold til hverandre og til verden.

“Playing with Posture” er en svært nyttig liten bok som også rommer mye visdom. Sue Holladay forklarer hva Alexanderteknikken er på en god måte, men hun makter også å sette den i et større perspektiv, og å gjøre oss oppmerksomme på hvilken praktisk nytteverdi denne metoden kan ha – særlig når det gjelder barn og unge.

Det er en bok man kan komme tilbake til både for inspirasjon og praktiske tips for hvordan vi – både voksne og barn – kan få en lettere og mer lekende hverdag. Anbefalt lesning altså!

Holladay, Sue 2012 HITE ISBN: 978-0-9568997-1-2

Kan kjøpes via Amazon.co.uk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s