Mennesket som en helhet

IAAW 2015 Musician_0F. M. Alexander så individet som en helhet, og snakket ikke om «kroppen» men om «selvet»; ikke om «holdning», men om «bruk». Målet med Alexanderteknikken er ikke å lære deg å gjøre det som er riktig, men heller å hjelpe deg med å slutte å gjøre det som er galt, gjennom en serie med praktiske prosedyrer som vekker din oppmerksomhet om hvordan du bruker deg selv og gir deg muligheten til å utvikle ditt medfødte potensiale.

En Alexanderteknikklærer hjelper deg med å utvikle nye vaner i forbindelse med hvordan du tenker og beveger deg. Dette kan bidra til å gi slipp på unødvendig stress og å utvikle større frihet og bedre koordinasjon. Teknikkens formål er å gjenopprette vår naturlig iboende balanse.

På mange måter kan det å lære Alexanderteknikken sammenlignes med det å lære å spille et instrument – forskjellen er at instrumentet er deg selv. Undervisning foregår helst som enetimer, der læreren bruker forsiktig guidende, men svært presis, håndkontakt, i tillegg til muntlig forklaring. Du kan stadig fordype og fornye innsiktene du får.

Teknikken kan brukes på alle områder av musikalsk aktivitet. Fordi den totale koordinasjonen blir utviklet er den første innlysende fordelen at spilleteknikken etterhvert blir riktigere, belastningsskader forebygges og utholdenheten blir større. Evnen til å observere og til å fokusere oppmerksomheten blir også trenet, og dette kan være en stor fordel i samspill med flere, eller i orkester.

Evnen til å finne en egenartet musikalsk stemme og et personlig uttrykk blir ofte også understøttet av Alexanderteknikken, fordi den hjelper deg med å avdekke automatiske og ubevisste reaksjoner, og å kunne stoppe disse, slik at du får et bevisst forhold til de forskjellige musikalske valg som det er mulig å foreta, og dermed åpne opp for et sant uttrykk som kommer innenfra. Dette igjen leder til økt trygghet i konsertsituasjoner og derved også bedre formidlingsevne – og ikke minst større spilleglede!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s