Kunsten å gå med små skritt mot store mål

(Øvingsmysteriet del 4)

Store mål kan være til stor inspirasjon – og store drømmer kan ha stor verdi. Å ønske å få til store ting eller sette seg ambisiøse mål kan ofte være motiverende. Imidlertid kan for store mål, for langt frem i tid, gjøre at du føler deg overveldet her og nå. Men: har du et bevisst forhold til hvordan du velger ut målene dine, og en god plan for hvilken vei du skal gå for å komme dit – ja, da øker sjansene for å lykkes.

Hva er et godt mål?

Jo mer konkret, jo bedre. På engelsk brukes akronymet SMART for å beskrive et godt mål: Specific, measurable, attainable, relevant and time-specific.
På norsk kan vi oversette dette som: Spesifikt, målbart, «absolutt oppnåelig», relevant og tidsavgrenset. (Noen liker å oversette «attainable» med «attraktivt», men jeg opplever at det er en ganske stor nyanseforskjell på disse to begrepene.)

motstanden kommer

Motstanden kommer med sikkerhet, om enn i varierende grad. Det ligger i vår menneskelige natur. Av en eller annen grunn er vi slik skrudd sammen at uansett hvor mye vi ønsker å få til noe, vil vi på et eller annet tidspunkt møte veggen. Og møtet med veggen er ofte hardere desto mer du ønsker å få til noe. Hva gjør vi så når dette skjer?

Bli kjent med «HVORFOR»!

Hvis du er klar på HVORFOR du faktisk driver med det du driver med, og kan komme i kontakt med det innimellom, er du godt på vei. Noen er kritiske til bruken av ordet «hvorfor» fordi det ofte kan ha en undertone av noe negativt og skeptisk. Men jeg mener det er viktig å spørre seg hvorfor, gjerne igjen og igjen: Hvorfor spiller jeg fiolin? Fordi jeg er glad i musikk! Hvorfor er jeg glad i musikk? Fordi jeg hørte mye musikk da jeg var liten. Hvorfor er det viktig for meg å være glad i musikk? Fordi musikk beveger meg og knytter meg sammen med verden…osv. osv.
Svarene vi gir oss selv når vi spør «hvorfor» mange ganger, hjelper oss med å få tak i hva som er de egentlige beveggrunnene til det vi driver med.

Hemmeligheten i det bittelille

For å nå disse store målene må vi være konsekvente og tålmodige i forberedelsene våre. Vi må gjøre litt hver dag.
Ved store fabrikker i Japan bruker de en metode som kalles for «Kaizen»^1. Den handler egentlig om hvordan man kan strømlinjeforme samlebåndsprosesser slik at de foregår mest mulig effektivt. Men noen elementer av Kaizen er nyttige for oss også – nemlig de to prinsippene som handler om å stille små spørsmål, og om å gjøre bittesmå handlinger. De små spørsmålene hjelper deg med å konkretisere noe bittelite du kan foreta deg akkurat nå for å komme litt nærmere målet ditt. For eksempel: «Hva er en bitteliten handling jeg kan gjøre akkurat nå for å komme nærmere målet mitt?» Hvis målet ditt er å vinne en konkurranse, vil en bitteliten handling være kanskje så enkelt som å pakke opp instrumentet og spille én tone. Hemmeligheten ved denne fremgangsmåten er at du venner deg til å BEGYNNE. Og har du først begynt, er det ofte ikke så vanskelig å fortsette. Stopper det opp, kan du lete etter et nytt mikrospørsmål og en ny mikrohandling som kan sette deg i gang på nytt.
De små skrittene du går hver dag er de viktigste, og alt handler om å få de små skrittene til å henge sammen med de store målene.

Fleksible midler og dynamiske mål

Dette leder oss over til et annet viktig poeng. Ja, det er viktig å sette seg mål.

Og ja, det er viktig at målene springer ut fra dype og oppriktige ønsker. Men hva om du plutselig oppdager underveis at målet ditt liksom ikke stemmer lenger? Kanskje var det ikke dette du ønsket deg allikevel? Hva da? En løsning kan være å la målene være «bevegelige». Det er fullt mulig å forandre på målene underveis.

Det å lære seg å sette gode mål og å få de daglige skrittene til å gå i riktig retning er en kunst i seg selv. Du må bruke sunn dømmekraft og utvikle en vitenskapelig holdning til det du gjør.

Stoppe opp og revurdere

Det er med andre ord viktig å stoppe opp på forskjellige stadier i prosessen og se nærmere på hvordan du ligger an i forhold til det du har valgt å gå for. Fungerer teknikkene du har valgt for å komme dit? Kanskje må du prøve en annen strategi? Hvordan vil du vurdere om dette opplegget fungerer?

Når du vet mer om hva som er reelt å få til, blir det mulig å justere de store målene underveis. Hvis du hele tiden jobber med å veksle mellom å stille små spørsmål, gå små skritt og å se på prosessen i fugleperspektiv, se de store linjene, da vil kunsten å avstemme mål og handlinger bli forfinet. Etterhvert blir det lettere og lettere å vite nøyaktig hva som må gjøres til enhver tid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s