Å sette det hele sammen

(Øvingsmysteriet del 5)

Du har forberedt deg i månedsvis, tilbragt lange og slitsomme dager på øverommet. Dagen for den store konserten er opprunnet. Er du virkelig klar? Har du gjort de RETTE forberedelsene? Hvis du har lest de foregående postene mine har du forhåpentligvis fått noen tips som har hjulpet deg på veien.

Her har jeg samlet opp noen av de beste tipsene jeg har kommet over, de som virkelig kan hjelpe deg med å legge det siste avgjørende touchet til fremførelsen din, og gjøre deg trygg og overbevisende når det gjelder som mest.

1) Bruk fantasien! Dikt opp en fortelling til stykket du spiller. Den kan gjerne være sprø, morsom og absurd. Jo mer kreativ og vanvittig, jo bedre. Dette minner om en mnemoteknikk som heter «hukommelsespalass», der man memorerer rommene i et hus man kjenner godt, for så å kunne plassere ut det man vil huske i de forskjellig rommene. Gjør hvert naturlige segment av musikken om til et eget «rom», med sin egen atmosfære, egen karakter, sine egne farver, lukter og sanseinntrykk. Jo tydeligere, og mer overdrevet du klarer å forestille deg dette, jo bedre. Skriv det gjerne ned, og øv på å huske det.

2) Bruk tid på mentale forberedelser. Hvordan vil du møte de indre «uvennene» dine? Ha en plan for hvordan du vil utfordre og motbevise negative tanker når de dukker opp. Velg én strategi av gangen og øv på den. Det kan for eksempel være å flytte blikket, vende oppmerksomheten mot ryggen og føttene, eller flytte fokuset tilbake til musikken, lytte intenst til det du gjør. Her vil også det å ha formet klare bilder for hver del være til stor hjelp. Merker du at det ikke fungerer helt, eller at du ikke liker strategien – prøv en annen. Dette leder oss over til neste punkt:

3) Tren opp den indre sangstemmen! Øv deg på virkelig å synge det du spiller – høyt! – inne i deg. Det kan hjelpe å synge på normalt vis først. Dette kan du gjerne gjøre mens du bruker aktiv hvilestilling (lenke) – ligg på gulvet, finn ro i deg selv, og arbeid så med å virkelig høre musikken inne i deg, slik du ønsker den – med riktige fraseringer, tempi, klangfarver og dynamikk.

4) Arbeid med «den ytre kroppen»! Eksperimenter med bevegelsene dine, tenk på scenefremtredenen. Tenk som en dirigent – hvordan ville du ha dirigert musikken du spiller? Hvordan kan du «danse» tolkningen din? Med små eller store bevegelser? Spill luftfiolin, lag en liten koreografi til stykket ditt. Bruk speil og video. Til sist, men ikke minst, legg deg ned på gulvet i aktiv hvilestilling (legg til en lenke) og arbeid med mentale forberedelser mens kroppen er avspent. Jeg mener det helt seriøst! Er du ikke vant til å danse eller bevege deg uten instrumentet gjør det ingenting – bare det å forsøke å omsette en musikalsk idé i bevegelse vil hjelpe deg med å styrke og bevisstgjøre tolkningen din. Til sist, men ikke minst, legg deg ned på gulvet i aktiv hvilestilling og arbeid med mentale forberedelser mens kroppen er avspent.

5) Gjør opptak av deg selv! Det har du selvsagt hørt før, men det er lett å glemme å sette av nok tid til det. Ta opp korte snutter, da blir det lavere terskel for faktisk å få hørt på opptaket. Bruk gjerne video, men rene lydopptak kan også være nyttige fordi du da har færre elementer å forholde deg til, og blir mindre distrahert av hvor stygg du er på håret i dag.

6) Hold mange «prøvekonserter» – avtal med venner, familie, barnehagen i nærheten, eldresenteret…Poenget er: Spill så mye som mulig for folk. Bruk de mange gjentagelsene til å øve deg i å spille avspent i forskjellig situasjoner.

7) Spill i så mange fryktelig ukomfortable situasjoner som mulig, og bruk fantasien for å utforske dem. Spill i et for kaldt rom, i et for varmt rom, spill rett etter en hard trenigsøkt, stå opp midt på natten og spill, spill i et rom med veldig dårlig akustikk, spill i et rom med veldig god akustikk! Spill når du er mett og spill når du er sulten. Spill når du er våken og opplagt, og spill når du er veldig trett. Spill for forskjellige slags publikum! Har du muligheten, spill på et eldresenter, på en skole, i en barnehage, på et sykehus…Still deg opp og spill på gaten!

8) Ta notater! Skriv ned erfaringene du gjør deg. Da får du oversikt over hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Variert og mye erfaring er en nøkkel – det vil hjelpe deg med å finne ut hvordan du reagerer i ulike omgivelser, og også hjelpe deg med å finne ut av hvordan du skal navigere forskjellige (og ikke alltid gunstige!) forhold.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s